Textile recycle art xl

t h e  l a d y  w i t h  t h e  t i g e r

antiek haakwerk en kant

vintage etalagepop en tijger

1.90 hoog

t h e  l a d y  w i t h  t h e  l a b r a d o r

vintage pannenlappen, etalagepop en hond

1.90 hoog

H  U  M  A  N    E N L I G H T E N I N G

Oude colbertjes zijn uit elkaar gehaald en omgevormd tot een lange mantel. Van resten textiel zijn 105 mensfiguurtjes gemaakt, die allemaal een eigen label, amulet of button op het lijf hebben. Van onder naar boven transformeren de figuren van zwart met militaire e.a. wereldlijke insignes naar wit met natuurlijke-, protest en vredes symbolen, waarbij de ‘verlichtte’ figuurtjes bovenop de capuchon zijn bevestigd. Door lichaamswarmte wordt via peltier elementen thermo electrische energie opgewekt wanneer de mantel gedragen wordt. Hierdoor gaan de lampjes van de bovenste figuurtjes branden en wordt ‘enlightenment’ bereikt.

Deze mantel is geinspireerd op de mantelmadonna’s uit de Middeleeuwen. Een Mantelmadonna verbeeldt het ideaal van de Middeleeuwse maatschappij, waarbij Maria de knielende mensheid bescherming biedt met haar mantel.

De mensfiguren in dit werk zijn aan de buitenkant van de mantel geplaatst waardoor ze, in tegenstelling tot hun Middeleeuwse voorgangers, communiceren met de buitenwereld. De labels en insignes (sommige al uit de “sixties”) laten zien dat aktie wordt ondernomen.      De protestgeneratie is opgestaan.

Het werk Human enlightening geeft een brede interpretatie aan het begrip duurzaamheid. Grondstoffen zijn hergebruikt, er kan op duurzame manier energie opgewekt  worden en ook het sociale aspect van duurzaamheid is in het werk verweven.

Concept en uitvoering Lon Buttstedt                                      ã2019

Techniek en verlichting Fried Buttstedt

d e  h u i s v r o u w

oude en antieke geborduurde merklappen op linnen

1.50 x 4 m (nog groeiend)

vintage stoel met borduursels 

'mothers maxi', uit de serie 'mothers treasures', gerecyclede handwerk spullen: garen klosjes, knopen, speldenkussens, kledinglabels, 4 m lang (i.s.m.  Marianne Aulman)